Kofta jagnięca po turecku
Składniki:
500 g mielonej jagnięciny,
12–15 drobno posiekanych listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
sól morska.
Składniki na sos paprykowy:
2 papryki czerwone,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml bulionu,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz cayenne.
Sposób wykonania:
Jagnięcinę wyrabiać rękoma przez 5 minut, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z mięsa uformować podłużne kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z białym ryżem i sosem paprykowym.
Przygotować sos. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować jeszcze 15 minut.
Całość zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.
Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska