StoryEditor

Konfitura z borówek z waniliową nutą

Borówka amerykańska nasz krajowy superowoc. Smakuje świetnie nie tylko prosto z krzaczka, ale również w postaci konfitur i dżemów. Sprawdź nasz przepis na konfiturę z borówek z odrobiną wanilii.
23.06.2020., 15:06h
Jagoda amerykańska obok malin, truskawek,  czarjne porzeczki, aronii, mini-kiwi i jagody kamczackiej jest zaliczana do naszych polskich superowoców. Tę grupę owoców cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, błonnika, kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych i wysoka zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią one nasz organizm przed starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. W okresie letnim trzeba więc jeść świeże owoce, jak długo to możliwe. Na jesień i zimę warto przygotować z nich przetwory. Polecam prosty przepis na konfiturę z borówek z wanilią.

Składniki:
  • 1 kg borówek amerykańskich,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka pektyny,
  • 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
Borówki umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i gotować ok. 10 minut, aż owoce będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Dodać sok z cytryny, pastę waniliową i cukier. Wymieszać i dodać pektynę. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Często mieszać, by konfitura nie zaczęła przywierać do garnka. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć. Słoiczki odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 14:59