Borówka amerykańska nasz krajowy superowoc. Smakuje świetnie nie tylko prosto z krzaczka, ale również w postaci konfitur i dżemów. Sprawdź nasz przepis na konfiturę z borówek z odrobiną wanilii.
Jagoda amerykańska obok malin, truskawek, czarjne porzeczki, aronii, mini-kiwi i jagody kamczackiej jest zaliczana do naszych polskich superowoców. Tę grupę owoców cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, błonnika, kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych i wysoka zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią one nasz organizm przed starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. W okresie letnim trzeba więc jeść świeże owoce, jak długo to możliwe. Na jesień i zimę warto przygotować z nich przetwory. Polecam prosty przepis na konfiturę z borówek z wanilią.
Składniki:
- 1 kg borówek amerykańskich,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka pektyny,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:Borówki umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i gotować ok. 10 minut, aż owoce będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Dodać sok z cytryny, pastę waniliową i cukier. Wymieszać i dodać pektynę. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Często mieszać, by konfitura nie zaczęła przywierać do garnka. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć. Słoiczki odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.