StoryEditor

Kurczak w warkoczu

Kolejna odsłona drobiowych rarytasów proponowanych przez naszą redkację. Dziś przedstawiamy przepis na nietypową wersję kurczaka w... warkoczu. Palce lizać!
08.04.2016., 12:04h
Kurczak w warkoczu

Składniki:

  • 1 filet drobiowy podwójny,
  • 12 plastrów sera salami,
  • 12 plastrów kiełbasy salami,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy wg. uznania,
  • opakowanie ciasta francuskiego.


Sposób przygotowania:
Filet przekroić na pół, przyprawić. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na pergaminie na blasze. Na środku ciasta układać warstwami: ser, kiełbasę, połowę pieczarek, filet, kiełbasę, ser i resztę pieczarek. Boki ciasta ponacinać ukośnie na paski szerokości 3 cm i zakładać na farsz, zaplatając warkocz. Piec ok. 30 min w 190°C.

Wiesława Gruchociak, Bułaków, woj. wielkopolskie

Fot. K. Sierszeńska

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W KAŻDYM WYDANIU MIESIĘCZNIKA "TOP AGRAR POLSKA". ZAMÓW PRENUMERATĘ!

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:25