Kurczak w warkoczu
Składniki:
- 1 filet drobiowy podwójny,
- 12 plastrów sera salami,
- 12 plastrów kiełbasy salami,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- przyprawy wg. uznania,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Sposób przygotowania:
Filet przekroić na pół, przyprawić. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na pergaminie na blasze. Na środku ciasta układać warstwami: ser, kiełbasę, połowę pieczarek, filet, kiełbasę, ser i resztę pieczarek. Boki ciasta ponacinać ukośnie na paski szerokości 3 cm i zakładać na farsz, zaplatając warkocz. Piec ok. 30 min w 190°C.
Wiesława Gruchociak, Bułaków, woj. wielkopolskie
Fot. K. Sierszeńska
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W KAŻDYM WYDANIU MIESIĘCZNIKA "TOP AGRAR POLSKA". ZAMÓW PRENUMERATĘ!