Składniki:
- 250 g margaryny,
- 500 ml wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 8 jaj,
- 500 ml śmietany 36 %,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i dodać margarynę. Gdy się rozpuści, wsypać mąkę. Podgrzewać aż ciasto stanie się szkliste. Po przestygnięciu dodawać pojedynczo jaja ciągle mieszając. Na natłuszczonej blasze wyciskać dekoratorem porcje ciasta nadając kształt pytajników (szyje) i jajek (tułowia). Piec w temp. 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Okrągłe ptysie przeciąć, napełnić bitą śmietaną i dołączyć szyje. Oprószyć cukrem pudrem.