StoryEditor

Łabędzie ptysiowe

Ptysie każdy zna. Jednak ptysiowe łabędzie mogą zadziwić nie jednego gościa podczas przyjęcia. Polecamy te wyjątkowo efektowne słodkości, ponieważ nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim wspaniale smakują.

Składniki:

  • 250 g margaryny,
  • 500 ml wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 8 jaj,
  • 500 ml śmietany 36 %,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.


Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i dodać margarynę. Gdy się rozpuści, wsypać mąkę. Podgrzewać aż ciasto stanie się szkliste. Po przestygnięciu dodawać pojedynczo jaja ciągle mieszając. Na natłuszczonej blasze wyciskać dekoratorem porcje ciasta nadając kształt pytajników (szyje) i jajek (tułowia). Piec w temp. 200 stopni Celsjusza do zrumienienia.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Okrągłe ptysie przeciąć, napełnić bitą śmietaną i dołączyć szyje. Oprószyć cukrem pudrem.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 11:40