StoryEditor

Lubelskie smaki sprzed lat - Pasztet z surowej ryby

Kuchnię na Lubelszczyźnie charakteryzuje prostota i autentyczność, które wynikają z użycia lokalnych, sezonowych składników oraz tradycyjnych metod przygotowania. Dziś przedstawiamy przepis na Pasztet z surowej ryby.

24.08.2024., 13:00h

Pasztet z surowej ryby - przepis

Składniki:

  • 1 kg ryby (karp, amur, sum, szczupak),
  • 25 dkg podgardla wieprzowego,
  • pół szklanki mleka,
  • 2–3 jajka,
  • 1 bułka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki oleju.

Zobacz także: Lubelskie smaki sprzed lat: Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej

image
Potrawy regionalne Lubelszczyzny - pasztet z ryby
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Przygotowanie:

Rybę sparzyć, zdjąć skórkę i mięso obrać z ości. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Mięso i podgardle przepuścić przez maszynkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Do zmielonej masy dodać bułkę, żółtka i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ubite na pianę białka i dobrze wyrobić.

Formę wysmarować smalcem, posypać bułką tartą i napełnić przygotowaną masą, do ¾ wysokości. Piec w piekarniku ok. godziny, aż pasztet uzyska złoty kolor, a boki zaczną odstawać od formy.

Najpyszniejszy pasztet wychodzi z ryb złowionych w stawach uroczej wsi Rzeczyca Księża – przekonują członkinie Koła.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. sierpień 2024 13:02