Pasztet z surowej ryby - przepis
Składniki:
- 1 kg ryby (karp, amur, sum, szczupak),
- 25 dkg podgardla wieprzowego,
- pół szklanki mleka,
- 2–3 jajka,
- 1 bułka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki oleju.
Zobacz także: Lubelskie smaki sprzed lat: Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej
Przygotowanie:
Rybę sparzyć, zdjąć skórkę i mięso obrać z ości. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Mięso i podgardle przepuścić przez maszynkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Do zmielonej masy dodać bułkę, żółtka i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ubite na pianę białka i dobrze wyrobić.
Formę wysmarować smalcem, posypać bułką tartą i napełnić przygotowaną masą, do ¾ wysokości. Piec w piekarniku ok. godziny, aż pasztet uzyska złoty kolor, a boki zaczną odstawać od formy.
Najpyszniejszy pasztet wychodzi z ryb złowionych w stawach uroczej wsi Rzeczyca Księża – przekonują członkinie Koła.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 8/2024
czytaj więcej