StoryEditor

Lubelskie smaki sprzed lat: Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej

Kuchnię na Lubelszczyźnie charakteryzuje prostota i autentyczność, które wynikają z użycia lokalnych, sezonowych składników oraz tradycyjnych metod przygotowania. Dzisiaj przedstawiamy przepis na Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej.

23.08.2024., 10:40h

Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 l letniej wody,
  • 1 kg sklarowanego masła.

Składniki na farsz:

  • 1 kg surowej baraniny (może być inny rodzaj mięsa np. wołowina, gęsina),
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz.
image
Potrawy regionalne Lubelszczyzny - pierekaczewnik
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Przygotowanie:

Surowe mięso posiekać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem.

Z podanych składników wyrobić ciasto. Ważne, aby czas wyrabiania wynosił co najmniej 30 minut. Następnie podzielić je na sześć części. Każdy kawałek rozwałkować jak na makaron. Ciasto rozciągnąć w rękach tak, by było przejrzyste.

Płaty ciasta układać jeden na drugim, smarując obficie każdy klarowanym masłem i przekładając ściereczką. Na ostatnią warstwę nałożyć farsz.

Zwinąć jak roladę, posmarować górę roztopionym masłem i ułożyć w prodiżu w kształt półksiężyca. Piec, aż ciasto będzie złociste, a farsz w środku upieczony.

Przygotowanie jest pracochłonne, ale trud opłaca się sowicie – zapewniają rzeczyckie gospodynie.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. sierpień 2024 10:40