Pierekaczewnik z Rzeczycy Księżej - przepis
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju,
- 0,5 l letniej wody,
- 1 kg sklarowanego masła.
Składniki na farsz:
- 1 kg surowej baraniny (może być inny rodzaj mięsa np. wołowina, gęsina),
- 3 cebule,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Surowe mięso posiekać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Ważne, aby czas wyrabiania wynosił co najmniej 30 minut. Następnie podzielić je na sześć części. Każdy kawałek rozwałkować jak na makaron. Ciasto rozciągnąć w rękach tak, by było przejrzyste.
Płaty ciasta układać jeden na drugim, smarując obficie każdy klarowanym masłem i przekładając ściereczką. Na ostatnią warstwę nałożyć farsz.
Zwinąć jak roladę, posmarować górę roztopionym masłem i ułożyć w prodiżu w kształt półksiężyca. Piec, aż ciasto będzie złociste, a farsz w środku upieczony.
Przygotowanie jest pracochłonne, ale trud opłaca się sowicie – zapewniają rzeczyckie gospodynie.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 8/2024
czytaj więcej