Pieróg jaglany - przepis
Składniki na nadzienie:
- 50 dkg kaszy jaglanej,
- 1 litr mleka,
- 75 dkg białego sera,
- 2 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 7 jajek,
- 0,5 l śmietany.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- kostka masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru.
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Mleko zagotować z masłem, dodać kaszę i gotować do miękkości. Do letniej kaszy dodać pokruszony ser, roztrzepane rózgą jaja z cukrem i śmietaną. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.
Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę przełożyć rozwałkowaną jedną część ciasta, następnie – nadzienie z kaszy i wyrównać wierzch łyżką. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170°C.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 8/2024
czytaj więcej