StoryEditor

Lubelskie smaki sprzed lat - pieróg jaglany

Kuchnię na Lubelszczyźnie charakteryzuje prostota i autentyczność, które wynikają z użycia lokalnych, sezonowych składników oraz tradycyjnych metod przygotowania. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pieróg jaglany.

25.08.2024., 09:00h

Pieróg jaglany - przepis

Składniki na nadzienie:

  • 50 dkg kaszy jaglanej,
  • 1 litr mleka,
  • 75 dkg białego sera,
  • 2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 7 jajek,
  • 0,5 l śmietany.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru.
image
Potrawy regionalne Lubelszczyzny - pieróg jaglany
FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Mleko zagotować z masłem, dodać kaszę i gotować do miękkości. Do letniej kaszy dodać pokruszony ser, roztrzepane rózgą jaja z cukrem i śmietaną. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce.

Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę przełożyć rozwałkowaną jedną część ciasta, następnie – nadzienie z kaszy i wyrównać wierzch łyżką. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

image

Przetwory z czerwonej porzeczki - ostatnia szansa!

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. sierpień 2024 09:02