Szparagowy sezon nie trwa długo, warto więc wykorzystywać te warzywa w różnych konfiguracjach. Gotowane i podawane z masełkiem i bułką tarą lub sosem holenderskim to klasyka. Jednak zielone szparagi są również doskonałym składnikiem pysznych sałatek.
Dziś proponujemy sałatkę z zielonymi szparagami i grillowanym kurczakiem.
Sałatka ze szparagami i kurczakiem
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
4 łyżki oliwy,
1 podwójna pierś kurczaka,
2 łyżki kaparów,
kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego,
2 garście rukoli lub poszarpana sałata,
1/2 szklanki majonezu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi umyć, oprószyć solą i wysmarować odrobiną oliwy.
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Skropić oliwą. Grillować na patelni z dwóch stron na złoty kolor, przez około 8–10 minut. Szparagi dodać w połowie grillowania kurczaka. Na koniec dorzucić na patelnię kapary. Kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na kawałki.
Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem, skropić cytryną.