StoryEditor

Majowe menu: przepis na tartę z botwinką

W tym roku majówkę spędzimy w gronie domowników. Na szczęście w obrębie własnych gospodarstw możemy piknikować na świeżym powietrzu. A tam najlepiej smakują sezonowe przekąski. Dziś proponujemy tarty z botwinką, serem i sadzonym jajkiem. Palce lizać!
27.04.2020., 12:04h

Warto korzystać w kuchni z sezonowych warzyw i owoców. Pod koniec kwietnia zaczynamy już sezon na botwinkę, z której nie tylko może powstać przepyszny chłodnik, czy sałatka, ale wiele, wiele więcej smacznych i zdrowych potraw. Dziś proponujemy Wam tarty z ciasta francuskiego podawane właśnie z botwinką, serem i sadzonym jajem.
Dobór sera zależy od Waszych gustów. Można wybrać zdecydowaną w smaku gorgonzolę, ale również ser typu camembert lub brie, a nawet fetę. Co, kto lubi. Przepis nie wymaga najwyższych lotów umiejętności kulinarnych, a na pewno będzie pysznym i zdrowym akcentem podczas majówkowych grilli, czy pikników na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • opakowanie prostokątnego ciasta francuskieg
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym),
  • 6–8 jajek,
  • oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ciasto rozwinąć, podzielić na 6–8 kwadratów i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, pomijając jego brzegi. Wstawić blachę do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.

Buraczki z botwinki obierać i pokroić na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażyć przez 5 minut, po czym dodać łodyżki oraz listki botwinki i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać posiekany koperek lub szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.

Gdy spody tart przestygną, palcami wgnieść środek. Na ciasto rozłożyć nadzienie z botwinki, oraz kawałki sera. Na koniec ostrożnie wbić po 1 jajku na każdą tartę. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić tarty z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10–15 minut.

 

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 22:06