StoryEditor

Makaron z sosem kurkowym

Czas na szybki obiad? Oto prosty przepis na makaron z sosem kurkowym. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut.
31.08.2020., 12:08h
Kurkę czyli pieprznika jadalnego można znaleźć zarówno w borach sosnowych, jak i liściastych. Te pyszne grzyby można zbierać od czerwca do listopada. Mamy więc jeszcze trochę czasu, by wykorzystać jedne z ulubionych przez Polaków darów lasu. Kurki idealnie nadają się jako składnik sosów do mięs oraz makaronów. Oto przepis na szybki obiad z kurkami w roli głównej.

Składniki

  • 500 g kurek,
  • 200–300 g makaronu
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka podprażonych orzechów pinii,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek, natka pietruszki lub szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kurki umyć, osuszyć, większe przekroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, kurki i posiekany tymianek, podsmażać ok. 5 min. Całość masy grzybowej połączyć ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.
Makaron podawać polany sosem kurkowym, posypany podprażonymi orzechami, natką pietruszki i tartym parmezanem.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 12:55