StoryEditor

Makowy król, czyli makowiec - przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku

W myśl polskiej tradycji do wieczerzy wigilijnej zasiadamy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda, pod obrus wkładamy sianko, zostawiamy też puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu jemy postne potrawy. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, również do tradycji kulinarnej.
14.12.2023., 09:00h

Nie od dziś wiadomo, że najlepszą skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach regionu, a także o starych przepisach kulinarnych są koła gospodyń wiejskich. O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.

Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.

image

Na zdjęciu od lewej: Katarzyna Kaminiecka, Beata Drzewiecka, Agnieszka Szuba, Joanna Nowak – przewodnicząca Koła, Karolina Prusak, Izabela Nawrocka oraz Agata Libera

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.

image

Śledzie w śmietanie. Przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku

Przepis na makowiec

Składniki na ciasto makowe:

  • 850 g masy makowej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 6 dużych jajek,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 500 g gładkiego masła orzechowego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru lub kajmaku,
  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • filiżanka kawy cappuccino do nasączenia biszkoptów,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki 12-proc.
image

KGW Giecz, makowy krol

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Przygotowanie:

Do dużej miski wyłożyć masę makową, dodać żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszać bądź zmiksować.

W drugiej misce ubić ze szczyptą soli białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Do masy makowej dodać ubite białka, całość delikatnie dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 × 24 cm i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec ok. 45 minut.

Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. W większym kubku zaparzyć cappuccino i odstawić do przestygnięcia, do miski przełożyć serek mascarpone, masło orzechowe oraz cukier puder lub masę kajmakową, wszystko zmiksować do powstania gęstej, gładkiej masy. Gotową masę rozprowadzić po makowym cieście, na masie orzechowej układać nasączone w cappuccino biszkopty. Do miski przełożyć rozkruszoną czekoladę i śmietankę, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lubw kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 16:36