Jeśli w ogródku posadziłaś cukinię i na krzaczkach są jeszcze nie całkiem wyrośnięte warzywa, nie czekaj aż osiągną bardzo duże wymiary. Z małych cukinii można zrobić pyszne marynaty, które będą nie tylko świetnym dodatkiem do dań obiadowych czy grilla, ale również smaczną przystawką. Dziś proponuję młode marynowane cukinie z pikantną nutą.
Składniki: (na 2 słoiki)
10 małych cukinii,
po 1/2 szklanki: oleju i octu spirytusowego,
1/2 szklanki cukru,
8–10 ząbków czosnku i papryczek chilli,
kilka gałązek tymianku,
łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć, obrać i pokroić w długi słupki. Chilli i czosnek pokroić w drobne plasterki. Do garnka wlać oliwę, ocet, wsypać cukier i sól. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Do wyparzonych słoików włożyć dość ściśle cukinie, pokrojony czosnek i chilli oraz kilka gałązek tymianku.
Zalać ciepłą marynatą. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
StoryEditor
Marynowana cukinia na ostro – prosty przepis
Delikatna cukinia w towarzystwie czosnku i chilli. Oto sposób na doskonałą przystawkę lub dodatek do dań głównych. Sprawdź, jak prosto przygotować tą marynatę!