Marynowane grzybki to klasyka gatunku. Sprawdź przepis na uniwersalną, domową marynatę.
Borowiki, gąski, gołąbki, rydze, maślaki i kurki – te wszystkie grzyby nadają się idealnie, by je zaprawić w occie. Do marynaty używamy mniejszych grzybków lub samych kapeluszy. Są idealnym dodatkiem do mięs, sałatek lub jako przystawka. Ważne by nie były zbyt kwaśne.
Składniki
- 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki),
- 2 l wody, só.l
- Na zalewę:
- 2–4 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka soli, 1 opakowanie gorczycy, 1 łyżka cukru,
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania
Grzyby obgotować w osolonej wodzie przez ok. 10–15 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę gotować ok. 10–15 min. Grzyby umieścić w wyparzonych słoiczkach, zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować ok. 15 min.