StoryEditor

Marynowane grzybki – przepis

Marynowane grzybki to klasyka gatunku. Sprawdź  przepis na uniwersalną, domową marynatę.
31.08.2020., 12:08h
Borowiki, gąski, gołąbki, rydze, maślaki i kurki – te wszystkie grzyby nadają się idealnie, by je zaprawić w occie. Do marynaty używamy mniejszych grzybków lub samych kapeluszy. Są idealnym dodatkiem do mięs, sałatek lub jako przystawka. Ważne by nie były zbyt kwaśne.

Składniki

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki),
  • 2 l wody, só.l
  • Na zalewę:
  • 2–4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka soli, 1 opakowanie gorczycy, 1 łyżka cukru,
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania

Grzyby obgotować w osolonej wodzie przez ok. 10–15 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę gotować ok. 10–15 min. Grzyby umieścić w wyparzonych słoiczkach, zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować ok. 15 min.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. listopad 2024 00:53