Lubię mięsa w wydaniu słodko-wytrawnym. Lubię jednak również proste i szybkie przepisy. Zatem przygotowanie musów owocowych tuż przed pieczeniem mięsa, jak dla mnie, zajęłoby zbyt wiele czasu. Zdecydowanie wolę poszperać w domowej spiżarni, by wybrać dodatek do mięsa, na który akurat mam ochotę.
Bardzo często mój wybór pada na mus jabłkowy z rozmarynem, który nadaje pieczystemu ziołowo-owocowego smaku. Mus ten nadaje się jako kołderka do pieczenia schabu, nadzienie do kurczaka lub kaczki, a także zimny sos np. do jagnięciny. Przepis na mus jabłkowy jest banalny, a najgorsza jego część to obieranie jabłek. Jeśli chcesz zawekować kilka litrów tego przysmaku, przygotuj się na obieranie kilku kilogramów owoców.
Czego potrzebujesz (na 0,5 l musu)?
- 1 kg kwaskowych jabłek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- łyżeczka majeranku,
- czubata łyżka rozmarynu,
- 5 łyżek cukru,
- sól i pieprz.
Jak to zrobić?
Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki. Owoce skrop sokiem z cytryny.
Cebulę drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni wymieszaj jabłka z cebulą oraz czosnkiem. Wlej kilka łyżek wody i mieszając smaż na małym ogniu około 20 minut, aż jabłka zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem i dalej duś, aż owoce zaczną się rozpadać.
Chwilę przed końcem gotowania dodaj majeranek, skórkę z cytryny i rozmaryn.
Wrzący mus przełóż do wyparzonych słoików.