SKŁADNIKI:
5 żółtek,
100 g cukru,
20 g wiórek kokosowych,
300 g mleka kokosowego,
300 g białej czekolady,
400 g śmietany 36 %,
mały korzeń imbiru,
100 g wiśni (zamiennie mogą być truskawki),
3 łyżki cukru,
mięta do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mleko kokosowe zagotować, dodać żółtka, następnie białą czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Połączyć z wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Ubić kremówkę i połączyć ją ze schłodzoną masą. Odstawić do lodówki na 45 min.
Wiśnie ugotować w syropie przygotowanym z niewielkiej ilości wody, cukru i imbiru pokrojonego w paseczki (wiśnie są gotowe gdy cała woda wyparuje).
Do szklaneczek nałożyć mus kokosowy, dekorując wiśniami i miętą.
Przepis nadesłany przez: Lidia Haremza
StoryEditor
Mus kokosowy
Na upalne wieczory, piątkowe noce, popołudnia z przyjaciółmi i po prostu na ugaszenie pragnienia na małe słodkie co nieco - delikatny i jakże egzotyczny mus kokosowy!