Krem z buraków z imbirem i ziołowym pesto
Składniki na 4 osoby:
- 2 średniej wielkości marchwie,
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
- 1 średniej wielkości seler,
- 6 buraków,
- 1 pęczek bazylii,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 g orzechów nerkowca,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 50 g korzenia imbiru,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Krem z buraków
Włoszczyznę i buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby przykryć warzywa, gotujemy. Kiedy warzywa zmiękną, dokładamy starte na tarce buraki. Gotujemy wszystko do miękkości. Dodajemy starty imbir, sól, pieprz i cukier według uznania. Na koniec wszystko blendujemy na gładką masę.Pesto
Orzechy smażymy na suchej patelni teflonowej, aż zaczną zmieniać kolor. Kiedy orzechy ostygną, dokładamy ząbek czosnku, liście bazylii i pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę soli, wszystko razem blendujemy. Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pesto ziołowym.Opr. Agata Dobak
Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach