StoryEditor

Na świątecznym stole – krem z buraków

Boże Narodzenie to czas kultywowania tradycji, także tych kulinarnych. Sięgnęliśmy jednak po przepisy, które łączą typowo polskie, wigilijne składniki z elementami sztuki kulinarnej innych państw, by tradycja nabrała posmaku nowoczesności.
18.12.2017., 15:12h
Dziś przedstawiamy przepis na zupę krem, w kolejnych dniach pokażemy wykwintnego łososia z posmakiem prowansalskich przypraw oraz zaskakujący deser z makiem.

Krem z buraków z imbirem i ziołowym pesto


Składniki na 4 osoby:
  • 2 średniej wielkości marchwie,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 6 buraków,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 50 g korzenia imbiru,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

Krem z buraków

Włoszczyznę i buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchew, seler i pietruszkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby przykryć warzywa, gotujemy. Kiedy warzywa zmiękną, dokładamy starte na tarce buraki. Gotujemy wszystko do miękkości. Dodajemy starty imbir, sól, pieprz i cukier według uznania. Na koniec wszystko blendujemy na gładką masę.

Pesto

Orzechy smażymy na suchej patelni teflonowej, aż zaczną zmieniać kolor. Kiedy orzechy ostygną, dokładamy ząbek czosnku, liście bazylii i pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę soli, wszystko razem blendujemy. Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pesto ziołowym.

Opr. Agata Dobak

Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach

Po przepis na przystawkę ze śledzia sięgnij do grudniowego "top agrar Polska"!


Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 08:00