Składniki na 4 osoby:
- 800 g filetu z łososia,
- 5 ząbków czosnku,
- 250 g bułki tartej,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek bazylii,
- oliwa z oliwek,
- 4 bataty lub purée z ziemniaków,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 4–8 sztuk borowików lub podgrzybków,
- 1 cebula,
- masło do smażenia.
Sposób wykonania
Kruszonka:Do bułki tartej dodajemy posiekane 3 ząbki czosnku, bazylię i pietruszkę oraz szczyptę soli. Dodajemy oliwę z oliwek do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Bataty:
Bataty obieramy. Kroimy w grubą kostkę, dodajemy pozostałe 2 ząbki posiekanego czosnku oraz tymianek i polewamy oliwą z oliwek. Pomieszane składniki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż bataty będą miękkie. Alternatywą dla batatów może być klasyczne purée ziemniaczane.
Łosoś:
Porcjujemy łososia na 4 części, przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy z każdej strony. Kawałki łososia rozkładamy na blachę, posypujemy kruszonką. Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.
Grzyby:
Grzyby kroimy w kostkę. Jeśli używamy suszonych grzybów, musimy je wcześniej namoczyć, żeby były miękkie. Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle, następnie dodajemy grzyby. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Opr. Agata Dobak
Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach
Po przepis na przystawkę ze śledzia sięgnij do grudniowego "top agrar Polska"