Potrzebne składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy je w jednolitą masę, a później wlewamy 6 łyżek oleju rzepakowego. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, dobrze napowietrzona gładka masa.
Do osobnej miseczki odlewamy około 1/3 masy i dodajemy kakao – mieszamy.
Formę do babki smarujemy masłem i wylewamy do niej jasną masę. Następnie cienką stróżką dodajemy ciasto kakaowe, tworząc nieregularne wzory.
Tak przygotowaną bakę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 50 minut.
Po tym czasie baka jest gotowa! Wystarczy ją polukrować, ozdobić według uznania i już nasz wielkanocny wypiek może zagościć na stole.