StoryEditor

Najlepsze ciasto z truskawkami – przepis

Co do kawy w  czerwcu? Oczywiście ciasto truskawkowe! Dziś prosty przepis na przepyszne kruche z truskawkami.
25.05.2020., 12:05h
Dziś prezentujemy klasyczne ciasto na kruchym spodzie z budyniową pianką i truskawkami. Przygotowanie nie zajmie nam bardzo dużo czasu, a efekt będzie na prawdę bardzo smaczny.

Składniki:

300 g truskawek, cukier puder.

Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej,
5 żółtek, 250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru.

Budyniowa pianka:
5 białek, 1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu malinowego,
1/3 szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka i masło. Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części. Około 60% ciasta włożyć do lodówki na 20 min. Pozostałe zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas podpiekania spodu. Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić większą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Podpiec w temp 180°C przez ok. 15 min.
W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier oraz stopniowo budyń i olej. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i wyłożyć pokrojone truskawki. Zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta i posypać nim masę z owocami. Piec  40 min w temperaturze 180°C. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 20:09