Składniki:
300 g truskawek, cukier puder.Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej,
5 żółtek, 250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru.
Budyniowa pianka:
5 białek, 1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu malinowego,
1/3 szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka i masło. Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części. Około 60% ciasta włożyć do lodówki na 20 min. Pozostałe zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas podpiekania spodu. Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić większą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Podpiec w temp 180°C przez ok. 15 min.W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier oraz stopniowo budyń i olej. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i wyłożyć pokrojone truskawki. Zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta i posypać nim masę z owocami. Piec 40 min w temperaturze 180°C. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.