StoryEditor

Najlepszy, domowy żurek wielkanocny – przepis

Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami. Żurek w chlebie to danie, które tradycyjne pojawia się na stołach w wielu domach. Zobacz, jak ugotować idealny żurek.
28.03.2019., 08:03h

W moim rodzinnym domu główną potrawą podczas wielkanocnego śniadania był żur. Do tej typowo polskiej zupy zawsze dodawaliśmy gotowane na twardo jajko, wędliny i chleb dzień wcześniej poświęcone przez księdza. Po latach tradycję tą przeniosłam do własnego domu. Mało tego udało mi się zarazić nią również rodzinę męża. 

Przepis na domowy żurek ewoluował w mojej rodzinie od pokoleń. Każda z gotujących go kobiet ulepsza tę zupę, choć wszyscy nasi domownicy preferują bardziej wyrazisty i kwaskowy smak. I właśnie na taki wielkanocny żurek dziś podam Wam przepis.

By zupa była smaczna, trzeba zadbać o jakość składników do niej. Wędzonka, zakwas i śmietana, które są podstawowymi komponentami żurku muszą być dobrej jakości. Wieprzowe podgardle lub boczek powinny być wędzone w sposób naturalny, bez aromatów i sztucznych barwników. To samo dotyczy wędzonej i białej kiełbasy.

Zakwas żytni najlepiej przygotować w domu. Jeśli jednak zabraknie na to czasu, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę, na etykietę. W zakwasie ma znajdować się wyłącznie mąka żytnia, woda i naturalne przyprawy.

Śmietana używana do zabielania żuru nie może mieć mniej niż 18% tłuszczu. Dzięki naturalnym składnikom zupa będzie miała nie tylko najlepszy smak, ale też aksamitną konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Czego potrzebujesz?

  • 750 wędzonego podgardla wieprzowego lub boczku,
  • 1 mocno wędzona kiełbasa,
  • 3 białe kiełbasy,
  • 750 ml gęstego zakwasu żytniego,
  • 500 ml słodkiej śmietany 18%,
  • główka czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • garść suszonych grzybów,
  • duża garść liści laurowych,
  • łyżka kulek ziela angielskiego,
  • łyżka niemielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki otartego majeranku,
  • sól.

Jak to zrobić?


Wędzonkę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, by zakryć mięso. Dopraw 1/2 główki czosnku w ząbkach, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. 


Do wywaru dodaj dobrze rozmieszany zakwas oraz śmietanę. Zupę powtórnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień pod garnkiem i dodaj suszone grzyby oraz chrzan. Gotuj kolejne 10-15 minut.


Do garnka dołóż pokojoną w plastry kiełbasę oraz rozgnieciony przez praskę pozostały czosnek. Dalej gotuj przez kolejne 10 minut. Pod koniec dosól oraz dopraw majerankiem. 


Żurek na świątecznym stole pięknie prezentuje się w chlebie z gotowanym jajkiem. Jeżeli nie masz chlebka do żuru warto na etapie dodawania kiełbasy do zupy dorzucić jeszcze sporą kromkę żytniego chleba. Zagęści ona konsystencję i poprawi smak.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2024 04:20