StoryEditor

Najlepszy przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy

Sezon truskawkowy trwa – czas już zamknąć czerwcowe smaki w słoiku, by cieszyć się nimi przez cały rok. Oto przepis na prosty dżem truskawkowo-rabarbarowy.
23.06.2020., 14:06h
Dziś mamy dla Was przepis na dżem z truskawek, ale nie taki zwykły, bo z rabarbarem. Truskawki i rabarbar to świetne połączenie, nie tylko w wypiekach, ale także w zaprawach. Gdy zimą otworzymy słoik z dżemem truskawkowo-rabarbarowym, wrócą do nas najdłuższe czerwcowe dni.

Składniki:
  • 2 kg truskawek, 
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 0,7 kg cukru,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 3 gałązki mięty,
  • 2 op. żelfixu z pektyną 3 : 1.


Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i wyciąć szypułki, zostawić, aż przeschną. Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Owoce włożyć do garnka i jeszcze rozdrobnić.  Podgrzewać powoli przez około 15 minut. Dodać żelfix, wymieszać, dodać cukier i znów wymieszać.
Na koniec dodać pęczek mięty. Gotować około 5 minut. Z garnka wyciągnąć miętę, zebrać powstałą pianę, a dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Natychmiast zakręcić i odstawić na wieczkach do ostygnięcia.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:33