Pascha wielkanocna
Składniki:
- 0,5 kg twarogu tłustego,
- 0,5 kg twarogu półtłustego,
- 200 g masła,
- 60 ml śmietanki kremówki 30%,
- 6 żółtek średniej wielkości jajek,
- 130 g cukru pudru (8 czubatych łyżek),
- 30 ml ekstraktu z wanilii,
- 80 g suszonych moreli,
- 80 g blanszowanych migdałów,
- 120 g rodzynek.
Przygotowanie:
Twaróg, jajka oraz masło wyjąć wcześniej z lodówki. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać śmietankę kremówkę i ekstrakt z wanilii, delikatnie wymieszać. W osobnej misce umieścić masło i ucierać mikserem. Stopniowo dodawać połowę ilości cukru pudru (4 czubate łyżki). Cały czas ubijać masło z cukrem, przez ok. 5 minut. Puch z masła i cukru pudru połączyć z twarogiem. Żółtka sześciu średniej wielkości jajek ubić z czterema czubatymi łyżkami cukru pudru, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Masę jajeczną dodać do miski z twarogiem i kremem maślanym. Na końcu wsypać rodzynki, migdały i pokrojone w kostkę suszone morele.
Sitko o średnicy ok. 20 cm wyłożyć ściereczką muślinową i umieścić je w misce. Przełożyć do niego masę serową i wyrównać powierzchnię. Przykryć płaskim talerzykiem.
Schłodzić w lodówce przez 12 godzin. Przełożyć na duży talerz. Paschę można ozdobić kwiatami jadalnymi.