Składniki:
Na bezę:
6 białek, 350 g cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego i mąki ziemniaczanej, szczypta soli.
Na krem:
400 ml śmietanki kremówki 36%,
500 g serka mascarpone,
6 łyżeczek cukru pudru,
400 g świeżych truskawek.
Na sos truskawkowy:
250 g truskawek,
sok z ½ cytryny,
4 łyżki cukru pudru + do posypania.
Sposób przygotowania:
Beza: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować za pomocą talerza 2 okręgi o średnicy 20 cm. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć bezy przez 130 min.
Krem: Pół kilograma truskawek pokroić na mniejsze cząstki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać do niej serek mascarpone, a na końcu truskawki. Krem włożyć do lodówki.
Sos: 250 g truskawek pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. Po wystudzeniu zmiksować na gładki sos.
Tort: Jeden z bezowych blatów ułożyć na paterze, nałożyć ½ kremu i polać sosem. Przykryć drugim blatem, nałożyć resztę kremu i znów polać sosem. Udekorować wierzch tortu świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.