Ruloniki z orzechami laskowymi według przepisu Anny Kruszony
Składniki na ciasto:
1 kostka schłodzonej margaryny,
330 g mąki pszennej,
2–3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na farsz:
200 g mielonych orzechów laskowych,
1 łyżka masła,
3 łyżki mleka,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka miodu.
Lukier:
3/4 szkl. cukru pudru, kilka łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto wyrobić jednolitą masę, wstawić do lodówki na pół godziny. Masło, mleko, cukier i miód podgrzać do rozpuszczenia, dodać orzechy i smażyć około 5 minut. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na okrągłe placki o grubości około 2–3 mm. Każdy okrągły kawałek ciasta pokroić na szesnaście trójkątów, nadziewać orzechowym farszem i zwijać w ruloniki. Piec 20 minut w 170 stopniach. Z cukru pudru i mleka przygotować gęsty lukier, polewać nim ruloniki. Można udekorować posypką. Przepis na 32 sztuki.