Trudno wyobrazić sobie karnawał bez tortów, ciast, ciastek czy ciasteczek. W tłusty czwartek zwykle wybieramy jednak wypieki mniejsze i podzielne. Wszak ułatwia to kultywowanie tradycji, jaką jest częstowanie słodkościami współpracowników, przyjaciół czy rodziny. Właśnie pod tym kątem dobraliśmy nasze przepisy – po pierwsze faworki, inaczej zwane chrustami, to drugi po pączkach najpopularniejszy karnawałowy i tłustoczwartkowy przysmak. Po drugie proste, ale smaczne chrupiące ciasteczka i doskonałe herbatniki hiszpańskie. Ważnym składnikiem wszystkich tych wypieków, które z pewnością umilą wam ostatni czwartek karnawału, są wysokiej jakości jajka.
- Jaja są niezwykle ważne w wypiekach – mówi Tomasz Jokiel z rodzinnej polskiej firmy Fermy Drobiu Jokiel. – To doskonały środek spulchniający. Zaś same żółtka to nośnik tłuszczu, dzięki któremu wypieki są lekkie i delikatne. Białka wpływają z kolei na prawidłową strukturę wypieku.
Faworki
Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 8 żółtek rozmiaru M,
- 5 dkg masła,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- szczypta soli,
- 2 łyżki octu,
- 15 dkg cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 60 dkg smalcu.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Dodać ocet – dzięki temu faworki wchłoną mniej tłuszczu. Zagnieść ciasto, a gdy zacznie odstawać od miski przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować, następnie ponownie zwinąć i znowu rozwałkować. Postępować tak przez ok. 20 minut, aż ciasto się napowietrzy. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w chłodne miejsce (8–10°C).
Pokroić na pasy o szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie (3–4 cm) i przełożyć przez nie jeden koniec paska.
Wlać do rondla tłuszcz i rozgrzać go do temperatury 160-180°C. W miseczce wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym. Wkładać partiami do frytury, aby swobodnie pływały. Po chwili odwracać na drugą stronę, dbając o to, aby w całości miały złocisty kolor. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Układać warstwami na talerzach i posypać cukrem pudrem.
Chrupiące ciasteczka
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko rozmiaru M,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ciasta i ucierać na niskich obrotach miksera przez 1-2 min, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Nabierać je łyżką
i formować małe kulki, układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie rozpłaszczać dłonią, zachowując 3-centymetrowe odstępy. Piec przez 12–15 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Herbatniki hiszpańskie
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka jaj rozmiaru M,
- 20 dkg masła,
- 40 dkg mąki,
- 15 dkg cukru pudru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 100 ml mleka.
Składniki na krem:
- 15 dkg gorzkiej czekolady,
- 1 utłuczony goździk,
- mała śmietanka kremowa,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Mieszając, dodać masło i żółtka. Wlać mleko, a następnie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie. Wstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca oddzielić ciastka od papieru i rozłożyć na stolnicy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować krem – rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać goździka i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Śmietankę podgrzać (nie zagotować!) i połączyć z czekoladą. Wystudzić.
Posmarować kremem połowę ciastek i przykryć pozostałymi. Boki posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło: Fermy Drobiu Jokiel