
200 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka,
sól, pieprz,
1/2 woreczka kaszy bulgur lub gryczanej,
1 ogórek kiszony,
1 mała cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/3 papryki,
2 garście różnych sałat.
Sposób wykonania:
Mięso mielone doprawione solą i pieprzem podsmażyć na patelni. Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć na łyżce oliwy. Kaszę ugotować. Ogórek kiszony i paprykę pokroić w kosteczkę. Wkładać kolejno do słoika: miks sałat, kaszę, mięso mielone, cebulę, ogórek i paprykę. Polać sosem musztardowym lub pomidorowym.
Sos pomidorowy
Składniki:
1/2 cebuli,
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
3 łyżki masła,
1/3 małej papryki,
pieprz,
oregano,
odrobina miodu.
Sposób wykonania:
Drobno pokrojoną paprykę i cebulę zeszklić na maśle. Dodać przecier pomidorowy. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu.
Sos miodowo - musztardowy
Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 łyżka musztardy sarepskiej,
1 łyżka miodu.
Sposób wykonania:
Składniki wymieszać.
Przepisy przygotowała Balbina Piontek
Opr. Agata Dobak