StoryEditor

Ogórkowy zawrót głowy

Małosolne, kiszone,  w occie czy w postaci sałatki - wszystkie zachwycają swoim smakiem, wzbogacając przy tym kolorystycznie typowy polski obiad. Z racji rozpoczętego sezonu ogórkowego, przedstawiamy przepis na ogórki z curry.
29.07.2015., 14:07h

Składniki na 12 słoików o pojemności 0,5 l :
10 kg zielonych ogórków (gruntowe)
14 cebul
8 łyżek zielonego kopru
8 łyżeczek gorczycy
14 łyżeczek soli
8 łyżeczek mielonego pieprzu
8 łyżeczek słodkiej papryki
8 łyżeczek przyprawy curry

Na zalewę:
6 szklanek octu
6 szklanek cukru

Przygotowanie:
Umyte ogórki pokroić w słupki,  a obraną cebulę w plasterki. Wymieszane i posolone pozostawić na noc (ok. 8 h). Odcisnąć wodę i wymieszać ogórki z przyprawami. Tak przygotowane wkładać do słoików i zalać zalewą. Dobrze zakręcone słoiki włożyć do garnka z uprzednio wyłożonym ściereczką dnem.  Wypełnić wodą garnek do 2/3 wysokości słoików i gotować dwie minuty po rozpoczęciu wrzenia wody. Wyjąć słoiki i odczekać do wystygnięcia.  el

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:10