Przygotowują ciasto na tartę musisz pamiętać przede wszystkim o tym, by składniki: masło i żółtko były zimne, podobnie jak woda. Ciasto musisz zagnieść szybko, by nadmiernie go nie ogrzać. Uzyskana kula kruchego ciasta jest gotowa, gdy delikatnie połyskuje.
Cytrynowy krem w moim wydaniu jest na prawdę orzeźwiający. Jeśli lubisz trochę delikatniejszy smak, możesz zwiększyć ilość soku pomarańczowego kosztem cytrynowego, bądź dosłodzić masę. Osobiście uważam jednak, że cały urok tarty cytrynowej tkwi w jej kwaskowatości, którą przełamuje słodka beza na wierzchu. I to właśnie ta ostatnia warstwa powoduje, że tarta cytrynowa nie jest ciastem oczywistym. Jestem zwolenniczką powolnego suszenia bezy na koniec. Dzięki temu nie jest gumowata, ani zbyt spieczona na wierzchu. No ale samo dopiekanie bezy nie kosztuje już pracy, tylko trochę czasu... Zatem do dzieła!
Czego potrzebujesz?
Składniki:
Kruche ciasto:- 200 g mąki,
- 120 g masła
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka zimnej wody.
Krem cytrynowy:
- sok z 3 cytryn,
- sok z 1/2 pomarańczy
- pół szklanki wody
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 3 żółtka.
Beza:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Jak to zrobić?
Suche składniki: 200 g mąki i łyżkę cukru przesiej do miski. Dodaj 120 g schłodzonego masła i żółtko. Ugniataj aż powstaną okruszki ciasta. Wlej wodę i dalej ugniataj do powstania jednolitego gładkiego ciasta.
Kulkę kruchego ciasta zwiń w folię i wstaw do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek większy niż forma. Foremkę grubo wysmaruj masłem i wyłóż do niej ciasto dokładnie przyciskając do spodu i rantów. Odklej papier, a nadmiar ciasta, wychodzący ponad boki formy usuń.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową.
Na folię wysyp fasolę, ryż lub kaszę, by ją obciążyć.
Spód piecz w 190 C przez 15 minut, po czym odkryj ciasto i dopiekaj je przez około 10 minut na złoty kolor.
Wyciśnij sok z 3 cytryn i połówki pomarańczy. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn.
Do owocowego soku dodaj pół szklanki wody, cytrynową skórkę, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 70 g cukru. Gotuj do zgęstnienia i odstaw z ognia. Dodaj 100 g masła. Mieszaj aż się rozpuści. Na koniec wbij 1 jajko i 3 żółtka. Szybko zamieszaj.
Krem odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie letni, wylej go na spód z kruchego ciasta.
4 białka ubij na sztywną pianę dodając powoli 200 g cukru i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Na cytrynowy krem wyłóż łyżką ubite białka.
Tartę cytrynową piecz w 180 C przez 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 60 C i susz bezę jeszcze przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.