Przepis na naleśniki przywędrował do Stanów z Europy wraz z kolonistami z Francji, Anglii i Holandii i w czasach Dzikiego Zachodu tamtejsze placki wyglądały zupełnie, jak nasze. Dopiero pod koniec XVIII wieku kucharki zaczęły dodawać do ciasta drożdży, zyskując pulchne ciasto. Przepis na pierwszy amerykański naleśnik znalazł się w książce kucharskiej z 1796 roku pod tytułem American Coocery.
Do przygotowania amerykańskich placków potrzeba mąki – pszennej, kukurydzianej lub gryczanej, jaj i mleka oraz spulchniacza – proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. Pancake‘i mają być bowiem wyrośnięte i puszyste, wielkości deserowego talerzyka. Amerykanie najchętniej pałaszują takie naleśniki na słodko.
Najpopularniejszym tam dodatkiem jest syrop klonowy, ewentualnie roztopione masło połączone z miodem. Z owoców najczęściej dodaje się borówki. W wersji wytrawnej pancake‘i podawane są często z sadzonym jajem i usmażonym na chrupko sporym płatem bekonu.
Oczywiście istnieje niezliczona ilość wariacji i przepisów na amerykańskie naleśniki, a jednym z nich są pancake‘i z żółtym, twardym serem i kiełbasą. Ja wykorzystałam do smażenia ser cheddar oraz kiełbasę chorizo. Smak podkręciłam dymką ze szczypiorem.
Czego potrzebujesz?
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kiełbasa chorizo lub inna podsuszana,
- 100 g twardego sera dojrzewającego,
- 3 małe dymki ze szczypiorem,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Jak to zrobić?
3 szklanki mąki przesiej z czubatą łyżką do pieczenia do miski. Dodaj trzy jajka i e szklanki mleka. Całość zmiksuj na gładką masę naleśnikową. Dopraw solą i pieprzem.
Kiełbasę chorizo lub inną, kiełbasę, którą znajdziesz w lodówce pokrój w kostkę i podsmaż. Ser oraz dymkę poszatkuj. Dodatki połączy z ciastem. Masa powinna być dość gęsta.
Na rozgrzany olej nałóż łyżką ciasto i smaż na średnim ogniu z obu stron do rumianego koloru. Podawaj ze świeżymi pomidorami i bazylią lub keczupem.