SKŁADNIKI:
750 g świeżych grzybów,
100 g cebuli,
100 g suszonych śliwek,
1 ząbek czosnku,
80 - 100 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki miodu wielokwiatowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
3 - 4 łyżki octu winnego czerwonego,
4 -5 jagód jałowca,
1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu,
3/4 łyżeczki mielonych płatków chilli,
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,
2 łyżeczki soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulę i śliwki pokroić. W rondlu podgrzać olej, obsmażyć w nim ząbek czosnku, a następnie go wyjąć – nie będzie więcej potrzebny. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby, śliwki I 1 łyżeczkę soli. Smażyć ok. 20 minut.
Dolać octy, miód i smażyć na małym ogniu bez przykrycia kolejne 40 minut.
Dodać jałowiec, rozmaryn, chili i pieprz. Chwilę podsmażyć i dosolić do smaku.
Gorącą masę nałożyć do słoików. Pasteryzować 3 razy po 15 min w odstępach czasu 24 godzin. W międzyczasie studzić do góry dnem.
StoryEditor
Pasta z grzybów leśnych
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, a żeby dobrze wykorzystać to, co z lasu przyniesiemy, proponujemy kilka potraw na obiad i na zaprawy w słoikach.