StoryEditor

Paszteciki z grzybami - przepis

Paszteciki z grzybami świetnie smakują jako dodatek do barszczu, rosołu i grzybowej. Sprawdź nasz przepis – zawsze wychodzi!
31.08.2020., 12:08h
Leśne grzyby otoczone ciastem drożdżowym. Czy może być coś lepszego? Podajemy przepis na domowe paszteciki z grzybami. Palce lizać.

Składniki:

Na farsz:
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg grzybów (suszonych lub świeżych),
  • 1–2 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

Na ciasto:
  • 3–3,5 szklanki mąki,
  • 1/2 opakowania drożdży,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka, 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody,
  • sól.

Sposób przygotowania

Farsz: suszone grzyby, poprzednio zalane wodą, gotować ok. 40 min. Pokroić na paski i połączyć z podsmażoną na maśle cebulą. Farsz doprawić solą, pieprzem i połączyć z rozkłóconym jajkiem.
Ciasto: Połączyć mleko, cukier i drożdże z 1 łyżką mąki i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże zagnieść z mąką, jajkiem, masłem i solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kulkę rozwałkować na kształt owalu, przez środek rozłożyć równomiernie farsz. Ciasto zwinąć w ścisły rulon. Pokroić go w plastry o szerokości 3–4 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 20–25 minut w temperaturze 200 st. C.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 16:49