Składniki:
Na farsz:- 1 cebula,
- 0,5 kg grzybów (suszonych lub świeżych),
- 1–2 łyżki oleju,
- 1 jajko.
Na ciasto:
- 3–3,5 szklanki mąki,
- 1/2 opakowania drożdży,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka mleka, 1 jajko,
- 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody,
- sól.
Sposób przygotowania
Farsz: suszone grzyby, poprzednio zalane wodą, gotować ok. 40 min. Pokroić na paski i połączyć z podsmażoną na maśle cebulą. Farsz doprawić solą, pieprzem i połączyć z rozkłóconym jajkiem.Ciasto: Połączyć mleko, cukier i drożdże z 1 łyżką mąki i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże zagnieść z mąką, jajkiem, masłem i solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kulkę rozwałkować na kształt owalu, przez środek rozłożyć równomiernie farsz. Ciasto zwinąć w ścisły rulon. Pokroić go w plastry o szerokości 3–4 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 20–25 minut w temperaturze 200 st. C.