Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (najlepiej lima),
- 1 szklanka oliwy,
- 10 ząbków czosnku,
- 6 łyżeczek soku z cytryny,
- 2 łyżeczki bazylii i skórki cytryny,
- po łyżeczce oregano, tymianku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone pomidory przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Oliwę wymieszać z ziołami, sokiem i skórką z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszaniną zalać pomidory i wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec 2–2,5 godziny, w zależności od wielkości pomidorów. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Upieczone pomidory obrać ze skórki, włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików i zalać pozostałą z pieczenia ziołową oliwą.
Pomidory są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też je pasteryzować w słoikach i zachować na sezon zimowy.
Smacznego!