StoryEditor

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

W lipcu przyszedł czas na pomidorowe przetwory. Na zimę zamknij limę w ziołowej zalewie, a będziesz po nie sięgać bardzo często. Sprawdź nasz przepis.
23.06.2020., 14:06h
Lipiec to najlepszy czas, by wziąć się za przetwory z pomidorów. Różnorodność gatunków tych pysznych warzyw (a w zasadzie owoców) pozwala na przeróżne wariacje. Oczywiście zawsze warto przygotować domowe przeciery pomidorowe, które można wykorzystać do licznych potraw. Jednak obok tych tradycyjnych przetworów warto postawić na pomidora w trochę innej odsłonie. Dziś polecam pieczone pomidory w ziołowej zalewie.

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej lima),
  • 1 szklanka oliwy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 6 łyżeczek soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki bazylii i skórki cytryny,
  • po łyżeczce oregano, tymianku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone pomidory przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem.  Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Oliwę wymieszać z ziołami, sokiem i skórką z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszaniną zalać pomidory i wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec 2–2,5 godziny, w zależności od wielkości pomidorów. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Upieczone pomidory obrać ze skórki, włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików i zalać pozostałą z pieczenia ziołową oliwą.
Pomidory są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też je pasteryzować w słoikach i zachować na sezon zimowy.
Smacznego!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 07:54