
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2,5 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej,
4,5 szklanki wody,
2 cebule,
garść grzybów suszonych,
2 łyżki masła klarowanego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim przez 40 min. Wszystko studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli. Ugotowane grzyby drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy 10 min, dodajemy pieprz i sól. Wystudzoną kapustę drobno miksujemy, dodajemy do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kapusta z grzybami powinna być zwarta. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Ciasto przygotowujemy według przepisu na uszka, używając do wykrawania szklanki o średnicy 7 cm. Porcja na 40 pierogów.
Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl

Sprawdź też przepisy na:
Wigilijny barszcz,
Świąteczny pasztet.