SKŁADNIKi na placki gryczane:
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek),
1 bulion grzybowy w kostce (opcjonalnie),
5 czubatych łyżek tartego parmezanu,
1 jajko,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
olej do smażenia.
SKŁADNIKi na sos borowikowy:
300 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych),
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka masła,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebulka,
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%,
2 łyżki posiekanego koperku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SOS: Grzyby opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z oliwą i masłem, włożyć pokrojone na plasterki czosnek i cebulę, poddusić. Dodać grzyby i co chwilę mieszając, smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, gotować przez 2 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać koperek.
PLACKI: Kaszę ugotować, następnie wystudzić. Do zimnej kaszy dodać tarty parmezan oraz jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić ręką, tak aby składniki się połączyły. Dobrze nagrzać patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i podgrzać. Smażyć po 3 placuszki jednocześnie. Kaszę nakładać na patelnię łyżką, po 1 pełnej łyżce na 1 placek. Rozprowadzić ją na cienki placek i smażyć do czasu, aż spód będzie już dobrze zrumieniony, wówczas przewrócić łopatką placki na drugą stronę, powtórzyć smażenie na złoty kolor. Placki ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem grzybowym, posypać koperkiem.
StoryEditor
Placki z kaszy gryczanej, czyli szczypta zdrowia i oryginalności
Zdrowe i pyszne - placki z kaszy gryczanej. Nietypowe, ale bardzo łatwe w przygotowaniu!