Różowe makaroniki
Składniki:- 3 białka,
- 110 g migdałów,
- 210 g cukru pudru,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka syropu malinowego.
Krem:
- 2 łyżki śmietany 22%,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- odrobina soku malinowego.
Przygotowanie:
Migdały zmielić na drobno w maszynce (można użyć mączki migdałowej). Białka ubić ze zwykłym cukrem. Gdy będą ubite, dodać zmielone migdały i cukier puder. Wymieszać na gładką masę. Dodać syrop malinowy.
Szprycą lub łyżeczką nałożyć ok. 2–3-cm porcje ciasta. Zostawić na 20 min,
by trochę obeschły.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15–20 min. Składniki na krem zmiksować
i wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wystudzone makaroniki posmarować kremem i skleić parami.
Smacznego!
fot. Sierszeńska