StoryEditor

Postaw na ekologicznego karpia!

Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce, dlatego że od paruset lat technologia jego hodowli się nie zmieniała – żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
24.12.2017., 09:12h
Takiego zdania są naukowcy z Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu na Śląsku. Podkreślają, że karpia dokarmia się paszami zbożowymi, jak pszenica, kukurydza, niekiedy pszenżyto 
Dr Patrycja Jurecka z PAN podkreśla, że karp to ryba lubiana przez Polaków. Bywa krytykowany przez konsumentów za posmak mułu czy obecność ości, ale naukowcy zaznaczają, że ryba właściwie przygotowana do sprzedaży i dobrze przyrządzona nie ma takich mankamentów.

Jak sprawdzić świeżość ryby?

Jeśli kupujemy żywego karpia w sklepie, dr Jurecka radzi zwrócić uwagę, czy do zbiornika, w którym ryby są przechowywane, jest doprowadzane powietrze – smak mięsa podduszonej ryby jest bowiem gorszy. Jeśli decydujemy się na zakup gotowych filetów, musimy zwrócić uwagę, czy mięso nie jest przypadkiem sine. To oznaczałoby, że nie jest całkiem świeże.

Przyrządzając karpia warto na noc zamoczyć go w mleku lub maślance, by nabrał delikatnego smaku i by usunąć ewentualny posmak mułu. Taki posmak oznacza, że producent popełnił błąd technologiczny – ryba właściwie przygotowana do sprzedaży nie może mieć żadnego obcego smaku czy zapachu. Karpie po odłowie najczęściej na okres kilku tygodni trafiają do magazynu, gdzie - jak to nazywa się po rybacku - się odpijają. 

Źródło:naukawpolsce.pap.pl
Fot. fotolia
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:24