Spis treści:
Czym są pampuchy?
Pampuchy w różnych regionach Polski występują pod różnymi nazwami. Nazywa się je również parowańcami, parzakami, buchtami a niekiedy nawet pyzami, co bywa mylące! Wciąż chodzi jednak o to samo danie: kluski lub bułeczki z ciasta drożdżowego, gotowane na parze. Zwykle mają jasny kolor, od dołu są płaskie, a od góry zaokrąglone. Serwuje się je w całej Polsce, jednak trudno znaleźć dwa domy, w których podawałoby się je jednakowo! Funkcjonują w wersjach słodkich i wytrawnych, jako danie główne i dodatek, z nadzieniem lub sosem. Liczba wariantów jest nieskończona! My proponujemy je w wersji nadziewanej owocami sezonowymi, na przykład jagodami.
Przeczytaj także: Domowa pizza na zawołanie
Przepis na pampuchy nadziewane jagodami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 40 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g jagód
- 200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do naczynia wkrusz drożdże, wsyp cukier i zalej letnim mlekiem. Dodaj 3 łyżki mąki, przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj zaczyn gdy ruszy, jajka, sól, cukier waniliowy oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie, napowietrzone i będzie łatwo odchodzić od ręki. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie podziel je na równe części. Z każdej z nich formuj placuszek, do środka nałóż jagody i dokładnie sklej. Tak przygotowane kluski odłóż jeszcze na 15 minut.
Do szerokiego garnka nalej wodę (mniej więcej do połowy). Przykryj go złożoną kilka razy gazą i obwiąż sznurkiem, by nie spadła. Gdy woda się zagotuje, ostrożnie ułóż pampuchy na gazie, przykryj miską lub drugim garnkiem i paruj przez około 15 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym i pozostałymi jagodami.
Przeczytaj także: Przepisy z Podlasia: Babka ziemniaczana z golonką
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. Dorota Kolasińska