StoryEditor

Poznaj przepis na pampuchy z jagodami!

Parowańce, parzaki, kluski na parze czy pampuchy to przepyszne kluski, które warto nafaszerować sezonowymi owocami. Są pyszne. Z jagodami smakują wybornie! Poznaj ten przepis.

28.07.2024., 17:00h

Spis treści:

Czym są pampuchy? 

Pampuchy w różnych regionach Polski występują pod różnymi nazwami. Nazywa się je również parowańcami, parzakami, buchtami a niekiedy nawet pyzami, co bywa mylące! Wciąż chodzi jednak o to samo danie: kluski lub bułeczki z ciasta drożdżowego, gotowane na parze. Zwykle mają jasny kolor, od dołu są płaskie, a od góry zaokrąglone. Serwuje się je w całej Polsce, jednak trudno znaleźć dwa domy, w których podawałoby się je jednakowo! Funkcjonują w wersjach słodkich i wytrawnych, jako danie główne i dodatek, z nadzieniem lub sosem. Liczba wariantów jest nieskończona! My proponujemy je w wersji nadziewanej owocami sezonowymi, na przykład jagodami. 

Przeczytaj także: Domowa pizza na zawołanie

image
Pampuchy z jagodami 
FOTO: Dorota Kolasińska 

Przepis na pampuchy nadziewane jagodami 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 40 g świeżych drożdży  
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 jajka 
  • 40 g masła 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 200 g jagód 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
image
Pampuchy z jagodami 
FOTO: Dorota Kolasińska 

Przygotowanie

Do naczynia wkrusz drożdże, wsyp cukier i zalej letnim mlekiem. Dodaj 3 łyżki mąki, przykryj i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj zaczyn gdy ruszy, jajka, sól, cukier waniliowy oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie, napowietrzone i będzie łatwo odchodzić od ręki. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie podziel je na równe części. Z każdej z nich formuj placuszek, do środka nałóż jagody i dokładnie sklej. Tak przygotowane kluski odłóż jeszcze na 15 minut.

image
Pampuchy z jagodami 
FOTO: Dorota Kolasińska 

Do szerokiego garnka nalej wodę (mniej więcej do połowy). Przykryj go złożoną kilka razy gazą i obwiąż sznurkiem, by nie spadła. Gdy woda się zagotuje, ostrożnie ułóż pampuchy na gazie, przykryj miską lub drugim garnkiem i paruj przez około 15 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym i pozostałymi jagodami.

image
Pampuchy z jagodami 
FOTO: Dorota Kolasińska 

Przeczytaj także: Przepisy z Podlasia: Babka ziemniaczana z golonką

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. Dorota Kolasińska 

Zuzanna Ćwiklińska
Autor Artykułu:Zuzanna Ćwiklińska Dziennikarka portalu Halo Wieś i portalu tygodnik-rolniczy.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. lipiec 2024 20:03