StoryEditor

Prosty obiad na żniwa: pseudo strogonow z indyka

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad, który będzie idealny do zjedzenia na polu? Mam dla Ciebie prosty przepis na strogonow z indyka. 
16.07.2019., 16:07h
Żniwa rozkręciły się już na dobre. Czasu jest więc niewiele i na gotowanie, i na jedzenie. Mimo to, jeść trzeba. Podczas wzmożonych prac tym bardziej warto szykować posiłki zbilansowane i pożywne, by była siła na kolejne godziny roboty w polu. 

Typem posiłków, które są chętnie zjadane przez panów są sosy. Latem jednak unikam zawiesistych, ciężkich sosów do mięs i szukam lżejszej alternatywy. Bardzo dobrze sprawdza się u mnie danie, które można nazwać pseudo strogonowem, bo do jego przyrządzenia wykorzystuję filet z indyka zamiast wołowiny. Dzięki temu sos wychodzi o wiele lżejszy, a i czas gotowania jest krótszy. To danie doskonale nadaje się, gdy do wyżywienia masz liczną rodzinę bądź pomocników na polu. Jest to danie jednogarnkowe!

Jako dodatek możesz podać ryż, bądź ulubioną kaszę. I już pełnowartościowy posiłek jest gotowy. Łatwo go przewieźć w termosie lub kocherze i zjeść podczas przerwy na polu.

Czego potrzebujesz?


  • 1,2-1,5 kg filetu z indyka,
  • 600 g pieczarek,
  • 4 cebule,
  • 1,5 szklanki śmietany do zup 18%,
  • 150 g koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki masła,
  • mąka pszenna,
  • szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • łyżka: mielonej ostrej papryki, słodkiej papryki, cukru,
  • sól, pieprz.

Jak to zrobić?

Filet z indyka umyć, osuszyć, obrać z błon i pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju. Przerzucić do 5-litrowego garnka i skropić sokiem z cytryny. Na tej samej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim piórka cebuli. Gdy zrobi się miękka dołożyć do niej koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 3 minuty. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać kolejną porcję masła i podsmażyć pokrojone w półpiórka pieczarki. Gdy woda odparuje, grzyby połączyć z filetem i cebulą. Całość podlać bulionem i wodą. Przyprawić paprykami i cukrem. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Wlać śmietanę. Po 5 minutach strogonow jest gotowy. Na pole najlepiej podać go z ryżem lub ulubioną kaszą. Świetnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi oraz kopytkami.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:30