StoryEditor

Przepis: Jagodowy sernik na zimno, bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia? Tak to możliwe! Sprawdź prosty przepis na jagodowy sernik na zimno.
09.05.2019., 11:05h
Gdy na zewnątrz rośnie temperatura przychodzi czas na przepyszne ciasta na zimno. Doskonałym przepisem z tej kategorii jest owocowy sernik na zimno. By zupełnie uniknąć piekarnika można go przygotować na spodzie z herbatników. Ja do związania herbatnikowego proszku używam masła orzechowego, gdyż jest zdecydowanie zdrowsze niż powszechnie używane kremy czekoladowe. Ponadto, nadaje ciastu zupełnie nieoczekiwaną orzechową nutę.

Przygotowanie sernika na zimno nie wymaga czasu na pieczenie, co nie oznacza, że jest to mega szybkie ciasto - poszczególne warstwy muszą stężeć w lodówce, by wszystko się razem nie wymieszało. Pracę nad sernikiem trzeba też zaplanować, bo żeby wszystko się udało, na 2 godziny przed przyrządzaniem trzeba wyjąć ser z lodówki i oczywiście rozmrozić owoce – choć tu z pomocą przychodzą kuchenki mikrofalowe. Smak jagodowego sernika na zimno jest na tyle niepowtarzalny, że będę namawiać każdego do jego przygotowania. Wyśmienicie smakuje z poranną lub popołudniową kawką, szczególnie na świeżym, ciepłym powietrzu. A poza tym cudownie wygląda!

Czego potrzebujesz?

Składniki:

Spód:
  • 250 g herbatników,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka ,
  • 450 g mrożonych jagód,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 g kremówki,
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
Mus malinowy:
450 g mrożonych malin,
4 łyżki cuku,
1 galaretka malinowa,
200 ml gorącej wody.
Jak to zrobić?
Herbatniki pokrusz wałkiem na proszek. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła oraz 200 g masła orzechowego.
W tortownicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia, na którym rozłóż równomiernie masę orzechową mocno dociskając do dna. Spód włóż do lodówki.
Zagotuj 1/3 szklanki wody, zdejmij ją z ognia i dodaj 3 łyżki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę ostudź. 450 g jagód zblenduj na jednolity mus. Kilogram twarogu z wiaderka zmiksuj z 200 g śmietanki, opakowaniem cukru waniliowego i 10 łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i mus jagodowy. Wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach.
Masę jagodowo-serową wylej na orzechowy spód i wstaw do lodówki. Owocowy mus będziesz mogła wylać, dopiero gdy ser stężeje.
450 g Malin zblenduj na mus, dodaj 200 ml wody, 4 łyżki cukru i zgotuj. Owoce zestaw z palnika i wsyp opakowanie galaretki energicznie mieszając.
Mus ostudź do temperatury pokojowej i wylej na stężałą masą serową.
Sernik udekoruj świeżymi owocami i wstaw ponownie do lodówki.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:38