Przygotowanie sernika na zimno nie wymaga czasu na pieczenie, co nie oznacza, że jest to mega szybkie ciasto - poszczególne warstwy muszą stężeć w lodówce, by wszystko się razem nie wymieszało. Pracę nad sernikiem trzeba też zaplanować, bo żeby wszystko się udało, na 2 godziny przed przyrządzaniem trzeba wyjąć ser z lodówki i oczywiście rozmrozić owoce – choć tu z pomocą przychodzą kuchenki mikrofalowe. Smak jagodowego sernika na zimno jest na tyle niepowtarzalny, że będę namawiać każdego do jego przygotowania. Wyśmienicie smakuje z poranną lub popołudniową kawką, szczególnie na świeżym, ciepłym powietrzu. A poza tym cudownie wygląda!
Czego potrzebujesz?
Składniki:
Spód:- 250 g herbatników,
- 200 g masła orzechowego,
- 3 łyżki roztopionego masła.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka ,
- 450 g mrożonych jagód,
- 10 łyżek cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 200 g kremówki,
- 3 płaskie łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody.
450 g mrożonych malin,
4 łyżki cuku,
1 galaretka malinowa,
200 ml gorącej wody.
Jak to zrobić?
Herbatniki pokrusz wałkiem na proszek. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła oraz 200 g masła orzechowego.
W tortownicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia, na którym rozłóż równomiernie masę orzechową mocno dociskając do dna. Spód włóż do lodówki.
Zagotuj 1/3 szklanki wody, zdejmij ją z ognia i dodaj 3 łyżki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę ostudź. 450 g jagód zblenduj na jednolity mus. Kilogram twarogu z wiaderka zmiksuj z 200 g śmietanki, opakowaniem cukru waniliowego i 10 łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i mus jagodowy. Wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach.
Masę jagodowo-serową wylej na orzechowy spód i wstaw do lodówki. Owocowy mus będziesz mogła wylać, dopiero gdy ser stężeje.
450 g Malin zblenduj na mus, dodaj 200 ml wody, 4 łyżki cukru i zgotuj. Owoce zestaw z palnika i wsyp opakowanie galaretki energicznie mieszając.
Mus ostudź do temperatury pokojowej i wylej na stężałą masą serową.
Sernik udekoruj świeżymi owocami i wstaw ponownie do lodówki.