Jogurtową masę najlepiej i najszybciej jest wyłożyć na półkruchym cieście, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można z niego również zrobić kruszonkę. Czas przygotowania jogurtowca na półkruchym cieście nie zabiera więcej niż 30 minut nie licząc chłodzenia surowego ciasta oraz pieczenia.
Czego potrzebujesz?
Składniki:
Spód i kruszonka:
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek.
Masa jogurtowa:
- 800 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- pół szklanki oleju,
- brzoskwinie z puszki.
Jak to zrobić?
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru pudru przesiej do miski i wymieszaj.
Dodaj 5 żółtek i 250 g margaryny. Całość dokładnie zagnieć i podziel na dwie części w proporcji 2/3 : 1/3.
Kulki ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki oleju i dwoma budyniami na jednolitą masę.
W osobnej misce ubij białka z cukrem na sztywno.
Do żółtek dołóż dwa duże jogurty greckie, ciągle miksując. Na końcu, powoli dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając masę łyżką.
Blachę 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce większą kulkę ciasta półkruchego i podpiecz w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w piórka brzoskwinie.
Na spód i owoce wylej masę jogurtową. Na wierzch zetrzyj mniejszą kulkę ciasta półkruchego. Piecz w temperaturze 180 C przez około godzinę.
Ciasto wyrośnie ponad ścianki blaszki, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, tak jak sernik.