Te wszystkie dobroczynne właściwości są bardzo potrzebne, szczególnie gdy zasiadamy do typowych potraw z grilla. Jedna z zasad zdrowego grillowania mówi bowiem, żeby smażone na ruszcie mięso i kiełbasy spożywać w towarzystwie warzyw i owoców oraz dodatków zawierający antyoksydanty. Grillowane awokado doskonale wpisuje się w tę regułę, a poza tym w towarzystwie pomidorowej salsy zaskakuje wyśmienitym smakiem. Pamiętaj jednak, że do grillowania najlepiej nadaje się awokado o ciemnej skórce, tzw. awokado Hass – jest najsmaczniejsze i można je poddawać obróbce termiczne.
Czego potrzebujesz?
- 4 owoce awokado o czarnej skórce,
- 2 pomidory
- pęczek szczypiorku
- 1/2 czerwonej cebuli lub szalotka
- połowa limonki lub cytryny
- łyżka oliwy
- sól i pieprz.
Jak to zrobić?
Awokado umyj, osusz, przetnij na pół i wydobądź pestki. Posól i połóż na rozgrzanym grillu miąższem do paleniska. Grilluj przez kilka minut, aż owoc się zarumieni i zacznie odchodzić skórka. W ostatnich minutach grillowania na ruszcie połóż wąsy szczypioru. Poczekaj aż zmiękną.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebulę poszatkuj. Warzywa połącz z oliwą i przyprawami.
Miejsce po pestce w ugrillowanym awokado wypełnij pomidorową salsą. Na wierzch połóż miękki szczypiorek. Całość skrop sokiem z limonki bądź cytryny.