W myśl polskiej tradycji do wieczerzy wigilijnej zasiadamy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda, pod obrus wkładamy sianko, zostawiamy też puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu jemy postne potrawy. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, również do tradycji kulinarnej.
Zobacz także: Makowy król, czyli makowiec - przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku
O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.
Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.
Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.
Przepis na poduszkowiec (sernik brownie)
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki mleka.
- Składniki na masę serową:
- 700 g sera mielonego,
- 1 budyń śmietankowy (40 g),
- ¾ szklanki cukru.
Do dekoracji:
- tabliczka czekolady,
- szklanka orzechów.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, wlewać pomału oliwę, miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, dodać mleko, mąkę, proszek i kakao. Ciasto miksować jeszcze chwilę, do całkowitego połączenia wszystkich składników i wylać na wysmarowaną blachę. Wyłożyć ser do miski, dodać budyń w proszku oraz cukier i dobrze wymieszać. Masę serową wylać na ciasto. Wycisnąć kratownicę na przygotowanym cieście. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Rozpuścić czekoladę, polać ciasto i posypać orzechami.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 12/2023
czytaj więcej