StoryEditor

Przepis na karchowicki żur ze Śląska

Dawniej na Śląsku jadano ubogo i monotonnie, ale zdrowo. Podstawę stanowiły: żur, ziemniaki, kapusta, chleb ze smalcem. Potrawy mięsne czy krupnioki smażone z cebulą należały do rarytasów i pojawiały się tylko na specjalne okazje. Gospodynie z KGW Katarzynki z Karchowic pielęgnują wyniesione z rodzinnych domów tradycje kulinarne, ale recepturom często nadają nowoczesny szlif.
09.02.2024., 08:15h

Karchowicki żur przepis

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 0,3 kg żeberek wędzonych,
  • 0,4 kg kiełbasy śląskiej,
  • 0,4 kg boczku wędzonego,
  • 6–8 ziemniaków,
  • 0,5 l domowego zakwasu,
  • 2 cebule,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • łyżka domowego smalcu.

Zobacz także: Czym doprawić jajko? Przyprawy idealne do żółtka i białka

Przygotowanie:

Żeberka i boczek wędzony gotować przez ok. godzinę w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, suszonych grzybów oraz czosnku. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Kiełbasę i ugotowany boczek pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni razem z cebulą, a następnie dodać do wywaru. Mięso obrać z kości, dodać do wywaru. Całość doprawić solą i pieprzem. Wywar zdjąć z pieca, a następnie dodać zakwas i majeranek. Zagotować. Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i z pokrojonego w kostkę boczku przygotować skwarki. Na talerz wyłożyć tłuczone ziemniaki, okrasić skwarkami i zalać żurem.

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 07:25