Karchowicki żur przepis
Składniki:
- 2 l wody,
- 0,3 kg żeberek wędzonych,
- 0,4 kg kiełbasy śląskiej,
- 0,4 kg boczku wędzonego,
- 6–8 ziemniaków,
- 0,5 l domowego zakwasu,
- 2 cebule,
- kilka suszonych grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- łyżka domowego smalcu.
Zobacz także: Czym doprawić jajko? Przyprawy idealne do żółtka i białka
Przygotowanie:
Żeberka i boczek wędzony gotować przez ok. godzinę w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, suszonych grzybów oraz czosnku. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Kiełbasę i ugotowany boczek pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni razem z cebulą, a następnie dodać do wywaru. Mięso obrać z kości, dodać do wywaru. Całość doprawić solą i pieprzem. Wywar zdjąć z pieca, a następnie dodać zakwas i majeranek. Zagotować. Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i z pokrojonego w kostkę boczku przygotować skwarki. Na talerz wyłożyć tłuczone ziemniaki, okrasić skwarkami i zalać żurem.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 2/2024
czytaj więcej