Kartoflanka po wschodnioprusku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- duża porcja włoszczyzny,
- 75 dkg wędzonego boczku,
- 80 dkg wędzonej chudej kiełbasy,
- 2 duże cebule,
- smalec lub olej do smażenia,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- łyżka musztardy,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
- 25 dkg kiszonej kapusty – opcjonalnie.
Zobacz także: Przepis na pierogi Czorne złoto od KGW Katarzynki
Przygotowanie:
- Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć. Boczek zalać wodą tak, aby był całkowicie przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Dodać ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę oraz podsmażoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gdy się zagotuje, dodać kiełbasę wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, aż do miękkości.
- Po ugotowaniu wyjąć boczek i kiełbasę, przestudzić i pokroić w kostkę lub plasterki. Wywar przecedzić przez sito, jeszcze raz zagotować, dodać śmietanę i musztardę, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Zupę podawać z pokrojonym boczkiem i kiełbasą, posypaną dużą ilością natki pietruszki.
- Żeby sporządzić tzw. kwaśną kartoflankę, kiszoną kapustę należy ugotować, odcedzić, wystudzić i niezbyt drobno pokroić, a następnie dodać do zupy.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 4/2024
czytaj więcej