StoryEditor

Przepis na kimchi, czyli tradycyjną kiszonkę z Korei

Znudziły się Wam tradycyjne polskie kiszonki? Macie ochotę na coś pikantnego? Czas przygotować kimchi!
24.07.2020., 14:07h
Tradycyjna koreańska kiszonka kimchi w tamtejszej kuchni funkcjonuje jako samodzielna przystawka oraz jako dodatek do zup i dań głównych. Sekretem jej smaku jest pasta kimchi przygotowana z samych aromatycznych składników, jak czosnek, imbir, sos sojowy i odpowiedzialna za specyficzny smak i pikanterię – papryka gochugaru.

Składniki:

1 kg kapusty pekińskiej,
½ małej rzepy lub białej rzodkwi,
 ¼ marchewki,
 2–3 litry wody,
 5 łyżek soli

Na pastę kimchi:

¾ szklanki wody,
2 łyżki mąki ryżowej,
1 łyżka cukru,
3–6 łyżek papryki gochugaru,
3 łyżki sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
4 cm imbiru,
¼ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć i odstawić na 60 minut.
W międzyczasie gotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem, aż zmieni się w kleik. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki na pastę kimchi i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać poszatkowaną marchew i rzepę.
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi. Dłonią w rękawiczce dokładnie natrzeć kapustę pastą. Przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Kiszonka będzie gotowa po 2–3 dniach.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 13:50