Jednym z takich dodatków, które warto przechowywać w domowej spiżarni jest konfitura z czerwonej cebuli. Dlaczego z czerwonej, a nie z białej?
Po pierwsze dlatego, że ma delikatniejszy smak w porównaniu z najpopularniejszą cebulą białą. A po drugie, jest łatwiejsza w obróbce, bo podczas krojenia nie wydobywa się z niej tyle substancji drażniących oczy. Tym samym nie płaczemy podczas jej krojenia.
O właściwościach prozdrowotnych cebuli, chyba nie muszę nikomu przypominać. Warzywo to uzupełnia niedobory witaminy C, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Udowodniono również, że regularnie jadana czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Nie ma więc wątpliwości, że warto ją jeść często, a w formie konfitury również bardzo smacznie.
Czego potrzebujesz?
- 500 g czerwonej cebuli,
- 150 ml czerwonego półsłodkiego wina,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka miodu,
- łyżka oleju lub oliwy,
- łyżka świeżego lub suszonego tymianku,
- pieprz,
- sól.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę podlej winem oraz octem balsamicznym. Dodaj cukier oraz miód.
Na wolnym ogniu redukuj płyn z konfitury. Pod koniec duszenia dodaj zioła, pieprz i sól.
ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PYSZNY WIELKANOCNY ŻUREK!