Lasagne z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- łyżeczka cukru,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 400 g tartego sera mozzarella albo goudy,
- tarty parmezan i siekana natka pietruszki do dekoracji.
Zobacz także: Jesienne przepisy - tarta dyniowa z orzechami
Przygotowanie:
Dynię pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm, posolić, doprawić pieprzem i zostawić na kilka minut.
Mięso mielone przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodać sos pomidorowy, doprawić do smaku.
Wysmarować żaroodporne naczynie tłuszczem, a następnie układać warstwy: plastry dyni, sos, plastry dyni, sos itd. Całość posypać serem i zapiekać w piekarniku ok. 45 min w 180°C (do miękkości dyni). Wyjąć z piekarnika i posypać tartym parmezanem i posiekaną pietruszką.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2023
czytaj więcej