Przepis na lukier do pierników
Zrobienie klasycznego lukru nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zadbać o właściwą konsystencję, korzystając z proporcji bądź działając metodą prób i błędów, aż osiągniemy oczekiwany efekt.
Składniki:
- 40 dag cukru pudru
- 4 łyżki wody
- dodatkowo: 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Z cytryny wyciśnij sok. Wodę podgrzej, by była co najmniej letnia. Wsyp cukier puder do naczynia, zalej wodą i sokiem z cytryny, wymieszaj, by powstała gładka, dość zwarta masa. Powinna być gęsta, ale spływać z łyżki. Jeżeli masa jest za rzadka, dosyp więcej cukru pudru, jeżeli zbyt gęsta - dolej wody lub soku z cytryny. Lukruj całkowicie wystudzone pierniki.
Przepis na lukier królewski
Alternatywą dla zwykłego lukru jest lukier królewski. Jest idealnie biały i nieprzezroczysty. Udekorowane nim pierniczki wyglądają niezwykle elegancko!
Składniki:
- 180 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka umieść w szklanej misce i ubijaj przez około minutę, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodaj cukier i sok z cytryny, ubijaj, aż masa zrobi się sztywna. Powinna być biała i pozbawiona grudek, jeżeli jakieś się pojawią, rozetrzyj je łyżką lub trzepaczką. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej białek, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Jak zrobić kolorwy lukier? Dowiesz się więcej na halowies.pl
Fot: Ewa Mykaj