Wiadomo na domowe obiadki czasu nie ma, więc chcą coś wrzucić na ruszt w tzw. międzyczasie. Najlepiej żeby posiłek był syty (co dla wielu znaczy mięsny!) i łatwy do zjedzenia na polu. Gdy w żniwach pomagają sąsiedzi lub mamy pracowników sezonowych i oni muszą się najeść, by mieć siły do dalszej pracy. To oznacza, że jedzenia trzeba przygotować znacznie więcej niż zwykle.
Ale komu w ten upał chciałoby się stać przy garach pół dnia? Potrzebne są przepisy łatwe, szybki i najlepiej niedrogie w przygotowaniu. Dziś mam dla Was właśnie taką propozycję – zapiekankę wiejską z mielonym mięsem pod beszamelem. W naszym domu jest to pozycja obowiązkowa podczas żniw. Panowie sobie chwalą, bo przede wszystkim dowożę im ciepły posiłek na pole. Do zjedzenia wiejskiej zapiekanki wystarczy widelec, a zawiera w sobie ulubione przez mężczyzn składniki: mięso i ziemniaki. Przemycam również trochę "zielonego" w formie groszku, a wszystko łącze serowym beszamelem.
Mam też patent na przygotowanie tego dania na dwa sposoby - gdy chętnych na posiłek jest więcej lub mniej, albo chcę przygotować jedzenie np. na dwa dni. Gdy na polu wiele osób czeka na obiad – wiejska zapiekanka ląduje w możliwie największym naczyniu żaroodpornym. Już na polu rozdzielam porcje na talerze. Z kolei, gdy przygotowuję posiłek dla 2-3 osób, zapiekam wszystkie składniki w mniejszych naczyniach. Służą one jako polowa zastawa. Nie ma brudnych talerzy – jest mniej do mycia! Zachęcam więc do podjęcia próby i przygotowania wiejskiej zapiekanki z mięsem mielonym pod beszamelem. Przepis poniżej starczy, by najadło się 5–7 osób.
Czego potrzebujesz?
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
- 2 kg ziemniaków,
- puszka zielonego groszku,
- 4 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- litr mleka,
- 150 g tartego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Jak to zrobić?
Ziemniaki obierz i gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Nie mogą całkowicie zmięknąć. Odstaw, by trochę ostygły.
Na patelni zeszklij poszatkowaną cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy mięso zrobi się szare, dopraw solą i pieprzem.
Ostudzone ziemniaki pokrój w około 0,5-centymetrowe plastry i rozłóż na dnie posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłóż mięso mielone, a na nie wysyp odsączony z zalewy groszek.
Umieszczone w naczyniu żaroodpornym składniki przykryj kolejną warstwą ziemniaków.
W rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmażaj przez około pół minuty. Powoli dodaj mleka. Cały czas mieszając doprowadź sos do wrzenia. Zestaw z ognia. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dorzuć starty ser i dobrze wymieszaj.
Sosem beszamelowym podlej zapiekankę. Powinien przykryć wszystkie warstwy. Zapiekankę wstaw do piekarnika na około 45 minut - wyjmij gdy wierzch sosu zrobi się rumiany.