Czorne złoto przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- szklanka ciepłej
- wody,
- 2 łyżeczki sepii.
Składniki na farsz:
- 500 g kaszanki,
- 150 g wątróbki,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- majeranek,
- sól i kolorowy pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Zobacz także: Katarzynki z Karchowic – śląskie gospodynie doskonałe
Przygotowanie:
Do szerokiej misy przesiać mąkę. Dodać sól oraz olej. Wlać szklankę ciepłej przegotowanej wody, dodać 2 łyżeczki sepii i ręcznie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawinąć w folię i odłożyć na 30 min.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Wątróbkę pokroić na drobne kawałki i dorzucić do cebuli. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach do cebuli z wątróbką. Kaszankę obrać z osłonek i wrzucić na patelnię. Doprawić wg uznania solą, pieprzem i majerankiem. Całość smażyć, aż powstanie gładki farsz. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części. Jeden kawałek rozwałkować cienko na stolnicy. Wycinać kółka. Na środek nakładać farsz i formować pierogi. Można tradycyjnie składać na pół i sklejać boki lub formować pierogi przypominające bryły węgla. Pierogi układać obok siebie na stolnicy. W ten sposób przygotować trzy serie pierogów. Aby nie schły, przykryć je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Pierogi gotować w garnku z osoloną wodą. Wyławiać po 3–4 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Ciepłe pierogi polać tłuszczem i podawać z dodatkiem kiszonej kapusty zasmażanej lub ze skwarkami.