StoryEditor

Przepis na pierogi Czorne złoto od KGW Katarzynki

Dawniej na Śląsku jadano ubogo i monotonnie, ale zdrowo. Podstawę stanowiły: żur, ziemniaki, kapusta, chleb ze smalcem. Potrawy mięsne czy krupnioki smażone z cebulą należały do rarytasów i pojawiały się tylko na specjalne okazje. Gospodynie z KGW Katarzynki z Karchowic pielęgnują wyniesione z rodzinnych domów tradycje kulinarne, ale recepturom często nadają nowoczesny szlif. Przedstawiamy przepis na pierogi czorne złoto!
11.02.2024., 08:30h

Czorne złoto przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • szklanka ciepłej
  • wody,
  • 2 łyżeczki sepii.

Składniki na farsz:

  • 500 g kaszanki,
  • 150 g wątróbki,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • majeranek,
  • sól i kolorowy pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Zobacz także: Katarzynki z Karchowic – śląskie gospodynie doskonałe

Przygotowanie:

Do szerokiej misy przesiać mąkę. Dodać sól oraz olej. Wlać szklankę ciepłej przegotowanej wody, dodać 2 łyżeczki sepii i ręcznie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Kulę ciasta zawinąć w folię i odłożyć na 30 min.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Wątróbkę pokroić na drobne kawałki i dorzucić do cebuli. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach do cebuli z wątróbką. Kaszankę obrać z osłonek i wrzucić na patelnię. Doprawić wg uznania solą, pieprzem i majerankiem. Całość smażyć, aż powstanie gładki farsz. Odstawić do wystygnięcia.

image

Pierogi czarne zloto

FOTO: Katarzyna Sierszenska

Ciasto podzielić na 3 części. Jeden kawałek rozwałkować cienko na stolnicy. Wycinać kółka. Na środek nakładać farsz i formować pierogi. Można tradycyjnie składać na pół i sklejać boki lub formować pierogi przypominające bryły węgla. Pierogi układać obok siebie na stolnicy. W ten sposób przygotować trzy serie pierogów. Aby nie schły, przykryć je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Pierogi gotować w garnku z osoloną wodą. Wyławiać po 3–4 min od wypłynięcia na powierzchnię.

Ciepłe pierogi polać tłuszczem i podawać z dodatkiem kiszonej kapusty zasmażanej lub ze skwarkami.

 

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:04